Založ si blog

AYA 25 ROKOV (2019)

Rolling Stones severu si pre svojich fanúšikov pripravili na sklonku roka 2019 darček s názvom AYA 25 ROKOV.  Balenie obsahuje dva DVD a CD z narodeninového koncertu, ktorý sa konal 13.9.2017 na Mariánskom námestí v Žiline.

Vtedy, totiž uplynulo neuveriteľných 25 rokov od vzniku tejto žilinskej päťky. Na jej čele, okrem pána učiteľa zo základky, okolo ktorej dodnes denne prechádzam. Stojí celých dvadsaťpäť rokov aj duša kapely, gitarista Mário Tománek. Toľko nateraz k pôvodnej zostave skupiny AYA.

(Pri pohľade na ich stránku zisťujem, že v histórii kapely nastali personálne zmeny až pri štvrtom albume. Napočítal som ich paradoxne štyri. Dvoch pôvodných členov Tibora Nekoranca a Vlada Pavla, nahradili Radko Pažej a Vlado Kubala, no a pribudol aj klávesák Stano Vandlík. Vlado Kubala po dvoch albumoch zo skupiny odišiel, a prišiel basgitarista Michal Bukviš).

Na spomienkovom DVDčku nájdeme retrospektívny dokument o skupine AYA, ktorý pred časom odvysielala aj RTVS. Súčasťou kolekcie je aj bohatá zbierka fotografií, nielen z histórie kapely. Samotný koncert trvá, takmer dve hodiny.

V úlohe hostí uvidíte okrem žilinských futbalistov (Lebo sme majstri), aj Jara Gaža (Posledná svetová), Petra Cmoríka (So mnou), Zuzanu Smatanovú (Snívam), Tomáša Bezdedu (Svet krásnych žien), dychovú sekciu Balkansambel, sláčikové kvarteto ŠKO Žilina, prišiel aj špeciálny hosť večera Pavol Hammel s piesňou Medulienka.

Možno si poviete, čo má spoločné Hammel so skupinou AYA. Práve v jeho štúdiu Ebony, chlapci nahrali svoj debutový album.

Pri pozeraní koncertu som sa neubránil, spomienke na výberovku 20 rokov v zayatí z roku 2011. Tá okrem hitov, ktoré pre skupinu AYA naspievalo niekoľko známych, slovenských interpretov. Obsahuje aj pieseň Do neba volám (Spomienka na Vlada).

Na bývalého bubeníka a zakladajúceho člena skupiny AYA Vlada Pavla sa spomínalo aj v osudný, narodeninový večer. Chlapci v jednej z dokrútok vytiahli niekoľko vtipných príhod z čias jeho pôsobenia v kapele. Samotné DVD nie je len o koncerte, ako si mnohí po prečítaní prvých riadkov, možno myslíte.

Je totiž nastrihané tak, že sa divákom v krátkych dokrútkach, postupne prihovoria hudobní gratulanti skupiny AYA. Okrem Jozefa Banáša, ktorý dal skupine AYA právom prívlastok Rolling Stones severu im gratulovali: Producent ich prvého albumu Július Kinček, režiséri Karol Vosátko (Malý princ), Vlado Masný (Modré z neba a ďalšie tri klipy), nechýbal ani autor ich prvého klipu Dušan Rapoš (Baby kakaové).

Gratulovala aj prvá manažérka skupiny Felícia Boronkayová, hudobníci Vašo Patejdl, Dušan Antalík, producent koncertu a vydavateľ dvoch predošlých dvoch albumov Milan Vendrinský, Juraj Čurný, Igor Choma a Miroslav Kundrík.

Čo sa týka výberu piesní. Divák dostane všetko, čo možno zažil niekoľkokrát na koncerte skupiny AYA. Za predpokladu, že chodí na koncerty. Ak nechodí, dostane v jednom balíku priamo do obývačky, to čo bežne s chalanmi zažívame na ich koncertoch. So živou atmosférou sa to však porovnať nedá.

Kolekcia obsahuje aj CD so zvukovým záznamom koncertu. Ja sám som ho uvítal, keďže sa snažím minimalizovať sledovanie televízie.

Tracklist jednoznačne hovorí o tom, že s prehľadom vedú piesne z prvého albumu (AJ TY AYA !?). Na koncerte odzneli celkom štyri piesne z tohto albumu. Za nim sa s počtom troch piesní umiestnil album (04:10). Tretiu priečku si, zhodne podelili albumy (SIEDMAYA, ALE YE NÁM DOBRE, JÉ JÉ YÉE a 20 ROKOV V ZAYATÍ). V rámci spomienkového koncertu majú tieto albumy po dve piesne.

Poslednú priečku v rámci albumovej štatistiky koncertu obsadil album s poradovým číslom (TRY), s piesňou So mnou, ktorá skupine AYA zachránila kariéru. Viac na túto tému sa dozviete v už spomínanom, retrospektívnom dokumente.

Ešte jedna informácia v súvislosti s tracklistom albumu. Autorom všetkých textov je spevák Boris Lettrich. To sa týka aj celej diskografie skupiny AYA. Ďalšou pridanou hodnotou kolekcie je aj booklet s fotkami z koncertu.

Už som spomenul bohatú zbierku fotografií, nielen z histórie kapely. Nachádza sa spolu s filmom v bonusovej časti kolekcie, nesúcej názov AYA 25 ROKOV.

Toto bonusmi nadupané dielko na Rockových Vianociach v Žiline 20.12.2019, uviedli do života “Markízaci“ Andrea a Štefan Šprochovci. Ako inak, než “hviezdnym prachom.“

Za vskutku prijateľnú cenu dostanete, takmer dvojhodinový koncert, film, fotky a zvukový nosič v jednom balení.

Dvadsiate výročie výberovka a dvadsaťpäťka DVDčko. Uvidíme, čo si pre nás chlapci pripravia nabudúce.

Ja by som prijal aj pieseň Nočná mora, ktorá síce na koncerte nezaznela. Na druhej strane som sa potešil piesňam Snívam a Príď Na koncertoch sa totiž vôbec nehrávajú. Takže moja radosť bola v tomto prípade dvojnásobná.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Svety Katky Knechtovej

12.08.2021

Už pieseň Fea dávala tušiť, že sa pravdepodobne čoskoro na pultoch objaví nový album. Omyl, pretože táto skladba vyšla, ako bonus na albume Premeny, pred takmer piatimi rokmi. Nejde ani tak o radový album, ako skôr o kolekciu prearanžovaných vecí. Keďže Fea v tom čase doslova valcovala slovenské rádia, prečo ju na album opätovne nezaradiť. Fea je pesnička o láske z [...]

Zabudnutý debut Jany Kirschner

26.02.2021

Mnohí za jej prvotinu, bez rozmýšľania označia album v Cudzom meste (1999). V podstate sa tomu, ani veľmi nečudujem. Veď, práve piesne Modrá, V cudzom meste, či Žienka domáca. Dostali Janu Kirschner do širokého povedomia poslucháčov. Ale čo tak My Name Is Noname, Raj-aj-aj-aj-aj, Na Na Na? Alebo, ak by sme zašli hlbšie do histórie. Matne sa niektorým z nás, v mysliach [...]

Roxette ako na dlani

22.02.2021

Mal som v rukách niekoľko kompilačných albumov skupiny Roxette. Nikdy som však nebol spokojný, s neustále som “hundral“ nad tým, čo všetko by na poriadnej výberovke kapely, ktorá je na scéne niekoľko desiatok rokov malo byť. Som si samozrejme vedomý faktu, že piesne a samotné albumy podliehajú autorským právam Dokonca som sa zmieril aj s faktom, že na výberovkách, [...]

Russia Leningrad Siege

Rus s modro-žltými vlasmi, ktorého okradli a vybili mu zub, sa na polícii dozvedel, že v zákopoch má bozkávať rodnú zem

06.05.2024 08:00

Od vpádu na Ukrajinu vo februári 2022 sa súdy v Rusku doteraz zaoberali už viac ako deviatimi tisícami prípadov takzvanej diskreditácie armády.

rafah, stanový tábor, pásmo gazy

Izraelská armáda začala evakuáciu časti Rafahu, píšu izraelské médiá

06.05.2024 07:36

Ide o opatrenie pred očakávanou inváziou.

vojna na Ukrajine, drony

ONLINE: Ukrajine nestačí 'aktívna obrana', varuje ISW

06.05.2024 06:45, aktualizované: 08:01

Ak bude mať Rusko počas celého roku 2024 v bojoch na Ukrajine celoplošnú iniciatívu, môže mu to priniesť viaceré výhody, upozorňuje ISW.

José Raúl Mulino

Voľby prezidenta Panamy vyhral spojenec odsúdeného exprezidenta

06.05.2024 06:41

Mulino sľúbil ďalšiu vlnu ekonomickej prosperity a tiež zastavenie migračnej vlny na hraniciach Panamy s Kolumbiou.

Boris Hrudál

borishrudal@gmail.com Music and wind have something share. They´re invisible

Štatistiky blogu

Počet článkov: 21
Celková čítanosť: 68953x
Priemerná čítanosť článkov: 3283x

Autor blogu

Kategórie