Založ si blog

Svety Katky Knechtovej

Už pieseň Fea dávala tušiť, že sa pravdepodobne čoskoro na pultoch objaví nový album. Omyl, pretože táto skladba vyšla, ako bonus na albume Premeny, pred takmer piatimi rokmi. Nejde ani tak o radový album, ako skôr o kolekciu prearanžovaných vecí.

Keďže Fea v tom čase doslova valcovala slovenské rádia, prečo ju na album opätovne nezaradiť. Fea je pesnička o láske z netradičného uhla pohľadu.

(Názov Fea je skratka fenyletylamínu. Je to hormón, ktorý produkuje ľudské telo, keď sme zamilovaní. Pôsobí ako droga, pretože svojím zložením pripomína opiáty a tak sa aj správa). Médiá sa jej  už venovali, tak prečo o nej píše on, poviete si.

Píšem o nej preto, lebo ju tu máme opäť. Tentoraz, ako súčasť albumu Svety, ktorý vyšiel koncom októbra minulého roka.

Album otvára pieseň Svety, ktorú Katka predstavila v šou Československá Superstar. Pieseň je o svetoch v nás. O svete, ktorý prežíva každý z nás v sebe, a o svete aký žijeme navonok.

O tom, že ľudská duša je nekonečnou krajinou, v ktorej je možné úplne všetko. Každý prežíva svoj vnútorný svet, ktorý je často v konflikte s tým vonkajším, reálnym a ľudia sa často boja ísť za svojim vnútorným pocitom.

Súčasťou piesne je aj emotívne ladený klip, ktorý sa nakrúcal v ruinách jednej z bratislavských budov. Vo videoklipe si zahrali: Branislav Altus, Barbora Andrešičová, Bronislava Kováčiková, Maroš Laurinec, Juraj Očenáš, Tomáš Pokorný a Paulína Repčíková.

Scenára a zvukovej réžie sa ujal Martin Kazimír, s ktorým Katka spolupracovala aj na videoklipe k singlu Naveky (Prežijú len milenci 2013).

Skladbu produkoval Randy Gnepa, ten je zároveň aj jedným z producentov albumu.

Námet a text k nej si speváčka napísala sama. Katka je autorkou šiestich textov z jedenástich piesní, ktoré album Svety obsahuje.

Zvyšné texty dodali Vlado Krauzs (Umelá strana sveta, Akty XY), Martin “Fefe“ Žúži (Sen), Silvia Kaščáková (Tu sne doma, Takí sme boli) a Stanislav Štepka (Sloboda je pierko).  Zaujímavým momentom albumu je už spomenutá pieseň Akty XY.

Ide, totiž o duet Katky českým spevákom Michalom Hrůzom. Z ich vzájomnej spolupráce vzišla už v roku 2009, spoločná pieseň pod názvom Píseň labutí.

Nestáva sa často, že na slovenských albumoch nájdeme, hneď dva duety. Tým druhým v poradí je pieseň Takí sme boli. Ako už mnohí správne tušíte, hovorím o spoločnej piesni s Adamom Ďuricom. Na nahrávke sa podieľalo viacero dobrých muzikantov.

V košickom štúdiu Klakson nahrali živé nástroje bubeník Dano Šoltis, basgitarista Rasťo Uhrík, gitarista Braňo Kociov a klavirista Adam Kuruc (Ďalší z producentov albumu Svety). Produkcie samotného songu sa opäť ujal Randy Gnepa.

K pesničke samozrejme vznikol aj videoklip. Nakrúcal sa na zámku Šimák v Pezinku, pod režisérskou taktovkou Jakuba Gulyása.

Štvrtým tzv. pilierom  albumu Svety je pieseň V modlitbách. V klipe sa speváčka ocitla po prvýkrát v úlohe herečky. Za partnera si vybrala skutočného amerického herca z katalógu Jordana Jamesa Smitha, klip sa nakrúcal v Los Angeles.

Na záver by som ešte rád doplnil meno, štvrtého člena producentského tímu tohto časozberného albumu. Je ním Rakušan Christian Eigner. Tento pán sa nielenže podieľal na Katkiných predošlých albumoch.

Ale taktiež spolupracoval aj na albumoch legendárnych Depeche Mode. Album pôsobí príjemne aj navonok. Neobsahuje síce booklet s fotografiami, dôležitý je však samotný obsah. Ten poslucháčovi zaručí že sa k nemu neraz vráti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zabudnutý debut Jany Kirschner

26.02.2021

Mnohí za jej prvotinu, bez rozmýšľania označia album v Cudzom meste (1999). V podstate sa tomu, ani veľmi nečudujem. Veď, práve piesne Modrá, V cudzom meste, či Žienka domáca. Dostali Janu Kirschner do širokého povedomia poslucháčov. Ale čo tak My Name Is Noname, Raj-aj-aj-aj-aj, Na Na Na? Alebo, ak by sme zašli hlbšie do histórie. Matne sa niektorým z nás, v mysliach [...]

Roxette ako na dlani

22.02.2021

Mal som v rukách niekoľko kompilačných albumov skupiny Roxette. Nikdy som však nebol spokojný, s neustále som “hundral“ nad tým, čo všetko by na poriadnej výberovke kapely, ktorá je na scéne niekoľko desiatok rokov malo byť. Som si samozrejme vedomý faktu, že piesne a samotné albumy podliehajú autorským právam Dokonca som sa zmieril aj s faktom, že na výberovkách, [...]

Oravská kapela prvýkrát na vinyle

06.07.2020

Stručne, jasne, výstižne. Takto som zhodnotil, prvý dojem z obalu debutového albumu Fragments dolnokubínskej štvorice The Rising Sign. Informácie o albume, netreba pracne dolovať z vyčačkaného bookletu. Nájdeme ich spolu s piesňami na zadnej strane albumu. Akonáhle som album vybral z ochranného obalu a otvoril ho. Všimol som si desať textov, rozmiestnených po vnútorných [...]

Peniaze, euro, kufrík

Rakúski colníci našli na letisku vo Viedni v batožine 700-tisíc eur

28.04.2024 21:39

Rakúski colníci objavili 700 000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

spišiak

Ďalšia nehoda politika, Spišiak narazil do plota: Oslepilo ma slnko, vysypali sa na mňa papieriky

28.04.2024 16:54

Poslanec Progresívneho Slovenska Jaroslav Spišiak mal dopravnú nehodu, narazil do plota.

Boris Hrudál

borishrudal@gmail.com Music and wind have something share. They´re invisible

Štatistiky blogu

Počet článkov: 21
Celková čítanosť: 68893x
Priemerná čítanosť článkov: 3281x

Autor blogu

Kategórie