Založ si blog

Skupina P. O. H vydala album Večnosť

Z dolnokubínskej hudobnej skupiny P.O.H. Mám už roky pocit, že stačí, proste chcieť a dobrá vec sa podarí. Dôkazom toho sú ich štyri albumy, pričom ten posledný pod názvom Večnosť. Uzrel svetlo sveta na sklonku roku 2018.

Obal albumu na prvý pohľad pôsobí, takmer totožne s predchádzajúcim albumom Stodola, ktorý vyšiel v roku 2015. Zaujme, ale neviditeľnými siluetami členov skupiny na jeho prednej strane.

Pod deväť piesní, ktoré na albume Večnosť nájdeme, sa textársky podpísal spevák a gitarista Peter “Koffo“ Kováč. Pri pohľade na zadné strany predošlých albumov.

Prichádzam na to, že chlapcom z P.O.H sa zjavne páči číslo osem. Taký je totiž počet skladieb na ich doterajších albumoch. Album Večnosť sa nesie aj v znamení zmien. Tou prvou, ktorú mnohí z nás postrehli je samotný názov skupiny. Z Námestia P.O.H sa stalo len P.O.H.

Ja sám som uvítal skrátenie názvu tejto skupiny. Ono sa totiž stávalo, že ich organizátori koncertov uvádzali celým názvom, čo pôsobilo zdĺhavo. Príjemnou zmenou v skupine P.O.H, ktorú už dlhšie na oravských pódiách registrujeme je hosť v podobe speváčky Anety Suroviakovej. Na albume sa nám predstavíla v goralsky spievanej skladbe s názvom Vžna ľudži, s poradovým číslom štyri.

Taktiež ju môžete vidieť aj vo videoklipe k piesni Morning wood ch.m.t , z predošlého albumu Stodola. Čoskoro by sme sa mali dočkať, nových skladieb práve s ňou. Nechajme sa prekvapiť.

Album Večnosť  ponúka retro klip k piesni Delírium, kde sa už objavuje nový člen kapely Tomáš Gustiňák. Ten nahradil Mariána “Walda“ Matušku, ktorý skupinu P.O.H opustil z rodinných dôvodov.

Toľko k tretej zmene v rámci tohto zoskupenia. Neodmysliteľnou súčasťou albumov P.O.H-čka  sú nepochybne inštrumentálky.

Na novom albume ju nájdeme pod názvom El jarrón e la piedra  (Váza z kameňa). Na koncertoch rezonujú aj piesne rýchlejšieho razenia s nádychom ska Vrany a Večnosť. Videoklip čoskoro uvidíme aj k pomalej piesni s názvom Tváriť, ktorej na albume patrí šťastné číslo tri. Celý album uzatvára pieseň Deň za dňom.

Album, o ktorom boli tieto riadky. Sa nikdy nebude predávať v  stámiliónových nákladoch, ale je ich. Každý album P.O.H-čka, obsahuje vlastné autorské veci, ktoré si ľudia na koncertoch zaspievajú spolu s nimi

Cieľom článku nie je robiť z niekoho hviezdu, ako si možno niekto myslí. Ale pomôcť chlapcom, dostať sa zas o niečo bližšie k širšiemu okruhu poslucháčov. Celkom by ma zaujímalo, koľko ľudí u nás si aj reálne album Večnosť kúpilo.

Nerobím si ilúzie o tom, že si ho väčšina ľudí doslova vyžobrala, než by si ho reálne kúpila. Kreativita myslenia,  niektorých tzv. fanúšikov regionálnych zoskupení u nás na Slovensku, skrátka nepozná hranice.  Daj mi jedno, sme kamoši. Skúste niečo podobné povedať pri pokladni v niektorom z našich obchodných reťazcov, či by vám to prešlo. Alebo to povedzte Claptonovi, Madonne, či chlapom zo skupiny Metallica. Tu už nie je problém z peňaženky vytiahnuť 15-20 eur, hoci majú zarobené na niekoľko životov dopredu.

Prečo radšej nepodporiť kapely z regiónov, ktoré svoju hudbu robia doslova na kolene, popri zamestnaniach a za vlastné peniaze. Oni síce z predaja svojich cédečiek nezbohatnú. Ale pomôže im to pri tvorbe toho ďalšieho, na ktoré mnohí niekedy netrpezlivo čakáte.

Každý z nás by mal mať doma, aspoň jeden album niektorej regionálnej skupiny

Môj odkaz pre všetky slovenské regionálne skupiny znie: „Nebojte sa vypýtať si peniaze za svoju hudbu aj od najlepšieho kamoša.“

 

 

Svety Katky Knechtovej

12.08.2021

Už pieseň Fea dávala tušiť, že sa pravdepodobne čoskoro na pultoch objaví nový album. Omyl, pretože táto skladba vyšla, ako bonus na albume Premeny, pred takmer piatimi rokmi. Nejde ani tak o radový album, ako skôr o kolekciu prearanžovaných vecí. Keďže Fea v tom čase doslova valcovala slovenské rádia, prečo ju na album opätovne nezaradiť. Fea je pesnička o láske z [...]

Zabudnutý debut Jany Kirschner

26.02.2021

Mnohí za jej prvotinu, bez rozmýšľania označia album v Cudzom meste (1999). V podstate sa tomu, ani veľmi nečudujem. Veď, práve piesne Modrá, V cudzom meste, či Žienka domáca. Dostali Janu Kirschner do širokého povedomia poslucháčov. Ale čo tak My Name Is Noname, Raj-aj-aj-aj-aj, Na Na Na? Alebo, ak by sme zašli hlbšie do histórie. Matne sa niektorým z nás, v mysliach [...]

Roxette ako na dlani

22.02.2021

Mal som v rukách niekoľko kompilačných albumov skupiny Roxette. Nikdy som však nebol spokojný, s neustále som “hundral“ nad tým, čo všetko by na poriadnej výberovke kapely, ktorá je na scéne niekoľko desiatok rokov malo byť. Som si samozrejme vedomý faktu, že piesne a samotné albumy podliehajú autorským právam Dokonca som sa zmieril aj s faktom, že na výberovkách, [...]

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 09:06

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Boris Hrudál

borishrudal@gmail.com Music and wind have something share. They´re invisible

Štatistiky blogu

Počet článkov: 21
Celková čítanosť: 68540x
Priemerná čítanosť článkov: 3264x

Autor blogu

Kategórie