Založ si blog

AYA – 04: 10

Ak sa jedného dňa bude tvoriť  výberovka žilinskej skupiny AYA. Obávam sa, že piesne z ich štvrtého radového albumu. Budú mať na ich budúcom výberovom albume dominantné zastúpenie. Ak by som mal, tú možnosť rozhodnúť o takomto albume ja.

Rozmýšľal by som aj o samostatnom- bonusovom disku v rámci takejto kompilácie. Niečo, ako reedícia najlepšieho albumu, spolu s najlepšími hitmi tejto skupiny. Číslo 04:10, vyjadruje, poradové číslo albumu a v tomto prípade aj dĺžku  pôsobenia skupiny AYA, na slovenskej hudobnej scéne.

Pri písaní tejto recenzie, ak ju možno takto nazvať. Mi napadlo, že album 04:10, to mal nahnuté, a že nemusel ani vzniknúť.

Za všetko, ale môže pesnička So mnou z ich tretieho albumu, ktorá skupinu AYA prakticky zachránila.

AYA totiž bola po vydaní druhého albumu, ktorý vyšiel v roku 1997, pred rozpadom.

Album 04:10, síce obsahuje pieseň (Sme aprílové počasie). Rozhodne však, ako aprílové počasie nepôsobí. Po dvoch pomalších slohách sa zrazu ozve. Bude pekne, a pesnička naberie grády: „ Príď už prosím príď slnečná tlaková výš. Nech počasie v nás už nezloží nás. Nech rádio hlási, že sa vráti. Krásne počasie všetko zlé odnesie. A milión krát Ťa budem mať rád. Keď tlakomer hlási výšky sme si blízky.“  Vôbec by som sa nebál dať tejto piesni podnázov Bude pekne.

Na albume 04:10, je rýchlejších piesní s podobne chytľavým refrénom viac. (V porceláne slon, Xena).

Keď som sa lepšie pozrel na texty jednotlivých piesní. Postupne mi začal dochádzať ľudský rozmer celej dosky. Asi najvernejšie tento fakt vystihuje pieseň (Love song), ktorá hovorí o medziľudských vzťahoch „ Možno príde zajtra pád. Možno som posledný krát a možno Ťa ešte mám. Čudne hrá to s nami svet a občas vie byť biedne. Možno popáli ma čaj možno veta tak sa maj.“

Ďalšou skladbou z albumu, ktorá pozornejšieho poslucháča prinúti premýšľať nad nami blízkou osobou je pieseň (Modré z neba) „Keby taký rebrík bol, ja Ti modré z neba znesiem. A od tých malých anjelov prinesiem aj svetlo hviezd.“

Ak by každý chlap niečo podobné občas zaspieval svojej manželke, ako to v tomto prípade urobil spevák Bol by ten svet krajší. Boris nielen naspieval túto pieseň, ale ju aj zložil. Čiernobiele spracovanie klipu, len umocňuje atmosféru samotnej skladby. Boris Lettrich je autorom, takmer všetkých textov na albume. S výnimkou piesne (I Wonder), ktorú otextoval Pavol Kubica. Ide v podstate o anglickú verziu top skladby celého albumu pod názvom (Lietaj, dýchaj, buď).

Ako som už povedal. Jednoznačnou top skladbou celého albumu je pieseň (Lietaj, dýchaj, buď).

Jednoduchú melodiku, s ľahko zapamätateľným textom. Dotvára zaujímavo spracovaný klip.

Obrazová plocha samotného klipu je v niektorých momentoch rozdelená na dve časti. Môže sa stať, že vás tento klip doslova vtiahne do deja pesničky.

Prvýkrát som túto pieseň počul v jednom obchode s cédečkami. Pustila mi ju predavačka. Na prvé počutie mi prišla, ako pokus o nejaký elektronický experiment. Experiment, bez ktorého by sme si koncert skupiny AYA už ani nevedeli predstaviť. Asi najlepšie vystihuje môj prvý pocit z  tejto skladby časť textu v jej úvode „ Skúsiť to smieš, uletieť  na to právo máš.“

Za jednu z najkrajších piesní albumu 04:10, možno rozhodne označiť aj pieseň (Snívam), ktorá nás na chvíľu zavedie na vesmírnu stanicu Mir.. Celá stavba skladby pôsobí veľmi príjemne.

Občas sa mi zdá, že trvá príliš krátko, hoci má takmer štyri minúty. Preto si ju vždy pustím niekoľkokrát za sebou.

Pridanou hodnotou albumu 04:10, je aj multimediálna stopa, ktorá, okrem klipu, k piesni (Lietaj, dýchaj, buď), z autorskej dielne Vlada Masného. Obsahuje aj fotografie a históriu kapely. Tá sa na albume 04:10, prejavila personálnymi zmenami v podobe príchodu Vlada Kubalu-basová gitara, Radka Pažeja-bicie a Stana Vandlíka-klávesy. Album obsahuje celkom pätnásť skladieb a celý ho otvára, druhý singel z albumu (Iba raz).

Producentsky je pod štvrtým radovým albumom skupiny AYA, podpísaný Milan Vendrinský a zvukovú stráž, držal nad ním Oldřich Slezák. Album 04:10, uzrel svetlo sveta v marci v roku 2003.

Dobre, že sa chlapci nevzdali a držali sa príslovia  Do tretice všetko dobré. S týmto pocitom zakladám cédečko, späť do archívu.

 

 

Svety Katky Knechtovej

12.08.2021

Už pieseň Fea dávala tušiť, že sa pravdepodobne čoskoro na pultoch objaví nový album. Omyl, pretože táto skladba vyšla, ako bonus na albume Premeny, pred takmer piatimi rokmi. Nejde ani tak o radový album, ako skôr o kolekciu prearanžovaných vecí. Keďže Fea v tom čase doslova valcovala slovenské rádia, prečo ju na album opätovne nezaradiť. Fea je pesnička o láske z [...]

Zabudnutý debut Jany Kirschner

26.02.2021

Mnohí za jej prvotinu, bez rozmýšľania označia album v Cudzom meste (1999). V podstate sa tomu, ani veľmi nečudujem. Veď, práve piesne Modrá, V cudzom meste, či Žienka domáca. Dostali Janu Kirschner do širokého povedomia poslucháčov. Ale čo tak My Name Is Noname, Raj-aj-aj-aj-aj, Na Na Na? Alebo, ak by sme zašli hlbšie do histórie. Matne sa niektorým z nás, v mysliach [...]

Roxette ako na dlani

22.02.2021

Mal som v rukách niekoľko kompilačných albumov skupiny Roxette. Nikdy som však nebol spokojný, s neustále som “hundral“ nad tým, čo všetko by na poriadnej výberovke kapely, ktorá je na scéne niekoľko desiatok rokov malo byť. Som si samozrejme vedomý faktu, že piesne a samotné albumy podliehajú autorským právam Dokonca som sa zmieril aj s faktom, že na výberovkách, [...]

Záskalie, Jaskyňa, Veľký Manín, mReportér

Krásna prírodná scenéria na Považí ponúka pohľad na nezaplatenie. Slováci, máme byť na čo pyšní

18.04.2024 05:00

Zábery z nádhernej slovenskej prírody zachytila mReportérka Ľubka Šeroňová.

tbilisi, gruzínsko, protest

V Tbilisi protestovalo vyše 20 000 ľudí proti zákonu o zahraničnom vplyve

17.04.2024 23:24

Poslanci vládnej strany Gruzínsky sen schválili návrh tohto sporného zákona v prvom čítaní.

Nemecko Rusko špionáž

Prokurátori v Nemecku obvinili bývalého zamestnanca tajnej služby zo špionáže pre Rusko

17.04.2024 23:09

Carsten Linke poprel obvinenia a povedal, že sa snažil naverbovať taktiež obvineného Arthura Ellera ako potencionálny zdroj.

beňa

V Kongu zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Borisa Beňu

17.04.2024 21:24, aktualizované: 21:54

Slovenská polícia to neeviduje. Beňa bol odsúdený v roku 2021 na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov za korupciu a vynášanie informácií.

Boris Hrudál

borishrudal@gmail.com Music and wind have something share. They´re invisible

Štatistiky blogu

Počet článkov: 21
Celková čítanosť: 68727x
Priemerná čítanosť článkov: 3273x

Autor blogu

Kategórie