Založ si blog

Hammelová Nočná galéria nás prinúti zamyslieť sa

Najhoršia zo zlých najlepšia z dobrých. Tak sa volá jedna z piesní čerstvého sedemdesiatnika z albumu Nočná galéria, ktorý uzrel svetlo sveta v septembri v roku 2011.

Skladba v tomto prípade duet, ktorý spoločne s Pavlom Hammelom naspievala moderátorka Lucia Šípošova. Hovorí o tom, že všetko zlé sa každému z nás jedného dňa vráti.

Mám na mysli partnerské vzťahy samozrejme. Pieseň otextoval Hammelov dlhoročný spolupracovník Boris Filan. Filan otextoval aj ďalšie dve skladby na albume.

Jednou z nich je aj pieseň Modlitba stromu, kde autor prirovnáva život stromu k ľudskému bytiu. Od začiatku až do konca.

Na albume sa táto pieseň nachádza pod poradovým číslom štyri. Ešte poviem, že pod väčšinu textov sa autorsky podpísal Vlado Slivka. Významnou mierou prispeli na album aj členovia hudobného zoskupenia Fragile, čo mu dodáva nádych pohodového počúvania.

Za všetko v tomto prípade hovoria skladby Za všetkým si ty a Beriem si ťa. Tento v podstate filozoficky ladený album otvára pieseň s názvom Dotkol som sa tvojej duše.

Ak sa aspoň jeden z nás hlbšie zamysli nad niektorým z textov z albumu Nočná galéria. Tak cédečko svoj účel splnilo a jeho tvorcovia byť spokojní.

Ja sám som si ho pustil niekoľkokrát. Obal z dielne Vladimíra Yurkovica, môže miestami pripomínať niektorú zo Saudkových fotografií, Celkový dojem z albumu však rozhodne nepokazí.

Ak by ste sa rozhodli siahnuť po tomto disku. Môžete si byť istí, že ho nezaložíte do archívu po prvom vypočutí.

 

Svety Katky Knechtovej

12.08.2021

Už pieseň Fea dávala tušiť, že sa pravdepodobne čoskoro na pultoch objaví nový album. Omyl, pretože táto skladba vyšla, ako bonus na albume Premeny, pred takmer piatimi rokmi. Nejde ani tak o radový album, ako skôr o kolekciu prearanžovaných vecí. Keďže Fea v tom čase doslova valcovala slovenské rádia, prečo ju na album opätovne nezaradiť. Fea je pesnička o láske z [...]

Zabudnutý debut Jany Kirschner

26.02.2021

Mnohí za jej prvotinu, bez rozmýšľania označia album v Cudzom meste (1999). V podstate sa tomu, ani veľmi nečudujem. Veď, práve piesne Modrá, V cudzom meste, či Žienka domáca. Dostali Janu Kirschner do širokého povedomia poslucháčov. Ale čo tak My Name Is Noname, Raj-aj-aj-aj-aj, Na Na Na? Alebo, ak by sme zašli hlbšie do histórie. Matne sa niektorým z nás, v mysliach [...]

Roxette ako na dlani

22.02.2021

Mal som v rukách niekoľko kompilačných albumov skupiny Roxette. Nikdy som však nebol spokojný, s neustále som “hundral“ nad tým, čo všetko by na poriadnej výberovke kapely, ktorá je na scéne niekoľko desiatok rokov malo byť. Som si samozrejme vedomý faktu, že piesne a samotné albumy podliehajú autorským právam Dokonca som sa zmieril aj s faktom, že na výberovkách, [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Boris Hrudál

borishrudal@gmail.com Music and wind have something share. They´re invisible

Štatistiky blogu

Počet článkov: 21
Celková čítanosť: 68861x
Priemerná čítanosť článkov: 3279x

Autor blogu

Kategórie