Založ si blog

Čo to za novina

Priznám sa, že ja a vianočné albumy sa veľmi nemusíme. Považujem to za akýsi lacný marketingový ťah. Navyše ak jednu pesničku počujem z úst niekoľkých hudobných interpretov. Približne pred dvoma týždňami mi prišlo domov tretie, vianočné CD projektu CABO.

Len pre úplnosť dodám, že za týmto projektom stojí gitarista terchovsko-žilinskej skupiny Arzén Paľo Cabadaj. Album s názvom KYRIE (PANE) zaujme na prvý pohľad, nápadito spracovaným obalom z dielne Ľudmily Szybkovej.

Pri pohľade na zadnú stranu CD zisťujem, že mi názvy pätnástich skladieb, ktoré na disku nájdeme takmer nič nehovoria. Z tohto som vytušil, že asi nepôjde o vianočný album, akých je na pultoch našich obchodov v tomto období neúrekom.

Moje tušenie bolo správne, Album obsahuje piesne, ktoré sa každoročne hrávajú na Jasličkovej pobožnosti v kostole v Terchovej, čiže vyslovene lokálna záležitosť. Za jednu z kľúčových skladieb celého albumu, možno s kľudným svedomím označiť pieseň číslo s názvom

Čo to za novina. Pod túto pieseň sa hudobne aj textársky podpísala pani Mária Pagerková. Spoločne s  Ivanou Moravčíkovou (NEBESKÁ MUZIKA) ju naspievala operná speváčka Anna Dávidíková. Pesnička má už aj vizuálnu tvár v podobe klipu, pod ktorým je režisérsky podpísaná kameramanka Dagmar Dida Ponechalová.

Skladba Narodel sa náš kráľ Ježiško. Je ďalšou, takpovediac topkou albumu. O hudbu a text sa v tomto prípade postaral Alojz Mucha. Pieseň má na CD poradové číslo desať. Mňa osobne potešil pod číslom deväť, muzikantský príspevok Borisa Lettricha s názvom Ó Božské dieťatko.

Kľudne by som privítal, ak by sa táto pieseň v budúcnosti objavila na niektorom z albumov skupiny AYA.

Pre úplnosť opäť dodám, že hudbu na tento starý terchovský text pani Viktórie Švecovej zložil samotný CABO.

Boris sa hudobne podieľal aj na predošlom albume projektu CABO Snenie z roku 2016. Pomôcť kamarátovi gitaristovi, prišiel aj kolega a spevák zo skupiny Arzén Jaro Gažo v skladbe

Keď tá hviezda jasná, ktorej na albume patrí poradové číslo dvanásť.

Ak sa pozorne započúvate. Prídete na to, že hudobné pozvanie na toto vydarené dielko, prijal aj víťaz show Zem spieva Martin Repáň.

Menoslov ľudí na tomto cédečku v podstate prezradí, že si ho tvorcovia uvarili z domácich surovín,

čo z neho robí cédečko zberateľské. Aj, keď vyšlo len 15. novembra tohto roku.

Booklet s fotkami album KYRIE neobsahuje. Skvele ho v tomto prípade nahradí vecný komentár Paľovho brata Petra, ktorý ukrýva vnútro digipackového obalu.

Myslím si, že hudobný darček pod stromčekom poteší každého z nás. Nehovoriac o tom, že ide o vianočný album, po ktorom sa dá siahnuť v priebehu celého roka.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Svety Katky Knechtovej

12.08.2021

Už pieseň Fea dávala tušiť, že sa pravdepodobne čoskoro na pultoch objaví nový album. Omyl, pretože táto skladba vyšla, ako bonus na albume Premeny, pred takmer piatimi rokmi. Nejde ani tak o radový album, ako skôr o kolekciu prearanžovaných vecí. Keďže Fea v tom čase doslova valcovala slovenské rádia, prečo ju na album opätovne nezaradiť. Fea je pesnička o láske z [...]

Zabudnutý debut Jany Kirschner

26.02.2021

Mnohí za jej prvotinu, bez rozmýšľania označia album v Cudzom meste (1999). V podstate sa tomu, ani veľmi nečudujem. Veď, práve piesne Modrá, V cudzom meste, či Žienka domáca. Dostali Janu Kirschner do širokého povedomia poslucháčov. Ale čo tak My Name Is Noname, Raj-aj-aj-aj-aj, Na Na Na? Alebo, ak by sme zašli hlbšie do histórie. Matne sa niektorým z nás, v mysliach [...]

Roxette ako na dlani

22.02.2021

Mal som v rukách niekoľko kompilačných albumov skupiny Roxette. Nikdy som však nebol spokojný, s neustále som “hundral“ nad tým, čo všetko by na poriadnej výberovke kapely, ktorá je na scéne niekoľko desiatok rokov malo byť. Som si samozrejme vedomý faktu, že piesne a samotné albumy podliehajú autorským právam Dokonca som sa zmieril aj s faktom, že na výberovkách, [...]

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

AfD / Alternatíva pre Nemecko /

Neplatili ma Rusi, prijal som od nich len malé balíčky, povedal nemecký poslanec Bystroň

26.04.2024 16:42

Bystroň na otázku magazínu prijímanie balíčkov priamo nepoprel, celú kauzu potom označil za kampaň proti nemu.

SR Bratislava dron nemocnica Rázsochy zbúranie BAX

Dolinková chce predstaviť projekt nemocnice v Bratislave po schválení vládou, KDH chce ministerku odvolávať

26.04.2024 16:34, aktualizované: 18:05

Namiesto koncovej univerzitnej nemocnice na bratislavských Rázsochách sa má prestavať nemocnica v Ružinove a na Rázsochách má vzniknúť detská nemocnica.

medveď, Žiar nad Hronom

Medvedica s mladými v uliciach Žiaru, zvýšte opatrnosť. Na miesto smeruje zásahový tím

26.04.2024 16:09

Pohyb medvedice spozorovali v okolí Šibeničného vrchu a na Slnečnej stráni v blízkosti cesty na Partizánskej ulici.

Boris Hrudál

borishrudal@gmail.com Music and wind have something share. They´re invisible

Štatistiky blogu

Počet článkov: 21
Celková čítanosť: 68868x
Priemerná čítanosť článkov: 3279x

Autor blogu

Kategórie