Založ si blog

Akustický album trochu inak

Väčšina akusticky ladených albumov, sa nesie v duchu piesní, ktoré takmer všetci poznáme.

Štvrtý album speváčky Simy Martausovej, ktorý vyšiel v druhej polovici januára pod názvom Len tak sa stíšim. Má síce, prívlastok akustický. Je však iný, než podobne koncipované albumy, ktoré poznám.

Piesne, ktoré toto vydarené dielko obsahuje. Nenájdeme na žiadnom, doterajšom albume tejto speváčky. Album ponúka desať piesní, plus dva bonusy.

Každý, kto si aspoň raz vypočul, ktorýkoľvek z jej albumov. Mi dá za pravdu, keď poviem, že texty pesničiek majú hlbšiu výpovednú hodnotu. Keď sa k tomu pridá jej večný úsmev, vtip a ľahkosť. Úspech je na mieste. Nenarážam len na počet vzhliadnutí jej klipov, ale aj na atmosféru, vždy vypredaných koncertov.

Samotný album otvára pieseň Voda, ktorá hovorí o tom, že sa bez nej existovať nedá. Medzi riadkami sa ukrýva odkaz, že by sme si túto vzácnu tekutinu mohli vážiť o niečo viac.

V piesni Móda sa vtipným spôsobom prenesieme do sveta tzv. módnych polícii. Nie šaty, ale srdce robí človeka, píše sa v závere textu tejto piesne. Autorkou hudby textov je už tradične samotná Sima. Malú výnimku, tvorí spoločná- bonusová pieseň s Adamom Ďuricom s názvom Holubička. Táto pieseň bola použitá v rozprávke Vianočné želanie. Už len dodám, že autorom hudby je Adam Ďurica. Do tzv. Symphony podoby, ju pretvoril Symfonický orchester SRO.

Piesni Modlitba dodal symfonický rozmer, pod vedením Adriana Kokoša Dievčenský spevácky zbor Slovenského rozhlasu. Táto skladba, druhým bonusom albumu Len tak sa stíšim. Za jednu z top skladieb albumu, kľudne možno označiť pieseň Leonardo.

Speváčka sa pravdepodobne rozhodla vzdať poctu, slávnemu maliarovi, spôsobom súčasnej doby.

Album obsahuje prevažne akustické piesne, ktoré sú zhudobnením môjho prežívania, môjho života, vzťahov, ale aj rozhovorov s Bohom.“ zhodnotila Sima.

Toto jej hodnotenie azda najlepšie vystihujú piesne Baránok a Čaro obyčajných vecí. Album prináša aj slušný počet klipov k jednotlivým piesňam, na jej kanáli.

Za všetky, spomeniem klip k piesni Nenahraditeľná. Túto pieseň, naspievala so skupinou FOR YOU.

Sima Martausová nie len textárkou, ale aj producentkou svojho najnovšieho albumu. Taktiež jej patrí aj cena Zväzu autorov a interpretov za rok 2018 v kategórii Speváčka roka.

Svety Katky Knechtovej

12.08.2021

Už pieseň Fea dávala tušiť, že sa pravdepodobne čoskoro na pultoch objaví nový album. Omyl, pretože táto skladba vyšla, ako bonus na albume Premeny, pred takmer piatimi rokmi. Nejde ani tak o radový album, ako skôr o kolekciu prearanžovaných vecí. Keďže Fea v tom čase doslova valcovala slovenské rádia, prečo ju na album opätovne nezaradiť. Fea je pesnička o láske z [...]

Zabudnutý debut Jany Kirschner

26.02.2021

Mnohí za jej prvotinu, bez rozmýšľania označia album v Cudzom meste (1999). V podstate sa tomu, ani veľmi nečudujem. Veď, práve piesne Modrá, V cudzom meste, či Žienka domáca. Dostali Janu Kirschner do širokého povedomia poslucháčov. Ale čo tak My Name Is Noname, Raj-aj-aj-aj-aj, Na Na Na? Alebo, ak by sme zašli hlbšie do histórie. Matne sa niektorým z nás, v mysliach [...]

Roxette ako na dlani

22.02.2021

Mal som v rukách niekoľko kompilačných albumov skupiny Roxette. Nikdy som však nebol spokojný, s neustále som “hundral“ nad tým, čo všetko by na poriadnej výberovke kapely, ktorá je na scéne niekoľko desiatok rokov malo byť. Som si samozrejme vedomý faktu, že piesne a samotné albumy podliehajú autorským právam Dokonca som sa zmieril aj s faktom, že na výberovkách, [...]

Crocus, Moskva, Rusko, teroristický útok

Teroristický útok si objednali Ukrajinci máme dôkaz, tvrdí Moskva. Nezmysel, opakovane sme vás varovali, reaguje USA

28.03.2024 16:36

Za útok v koncertnej sieni v Krasnogorsku na predmestí Moskvy je zodpovedný výlučne Islamský štát, vyhlásil bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby.

Tomáš Drucker

Ministerstvo školstva: Prístup k tehotným študentkám by sa novelou zákona mohol zmeniť

28.03.2024 16:17

Ako priblížili z rezortu, podľa navrhovaných úprav má VŠ povinnosť prihliadať na ich potreby, najmä pri tvorbe študijných plánov.

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Polícia vyšetruje prípad sexuálneho zneužitia dvoch dievčat pri Košiciach

28.03.2024 16:01

Mali byť v aute sexuálne zneužité dve 11-ročné dievčatá.

APTOPIX Russia Belarus

Prečo Lukašenko vyvracia Putinovu ukrajinskú verziu teroru? Útočníci z Crocusu chceli utiecť do Bieloruska, tvrdí

28.03.2024 16:00

Diktátor Alexandr Lukašenko svojím vyhlásením, že teroristi od podmoskovskej haly Crocus pôvodne unikali smerom do Bieloruska, podkopal naratív Kremľa o ukrajinskej stope.

Boris Hrudál

borishrudal@gmail.com Music and wind have something share. They´re invisible

Štatistiky blogu

Počet článkov: 21
Celková čítanosť: 68531x
Priemerná čítanosť článkov: 3263x

Autor blogu

Kategórie